ÇAJ NENEXHIKU (MENTE)

Vetitë dhe qëllimi: Nenexhiku është një barishte shumë aromatike, veçanërisht gjethja e saj, sepse përmban vajra esencialë prej të cilëve burojnë vetitë e saj kuruese. Përveç vajit eterik me erë specifike dhe të këndshme që freskon (për shkak të pranisë së mentolit) në gjethen e mentes janë të pranishme taninat dhe përbërësit e hidhur, të cilët kontribuojnë që veprimi i kësaj bime të jetë i larmishëm, dhe aplikimi më i gjerë. Çaji i mentes është i dobishëm për dhimbje koke, dhimbje stomaku, pagjumësi, dobësi të përgjithshme, keqtrajtim, ftohje dhe kollë. Në mjekësinë popullore, nenexhiku është treguar si një ilaç natyral që përdoret për sëmundjet e zorrëve (diarre dhe fryrje), sëmundjet e frymëmarrjes (pezmatimi i gojës, fytit dhe kollës), si dhe ka një efekt qetësues.

Përbërësit: gjethe nenexhiku

Dozimi dhe mënyra e përdorimit: një qese filtri tretet në 200 ml ujë të valuar, lihet të qëndrojë 5-10 minuta, më pas pihet i freskët dhe nëse është e nevojshme mund të ëmbëlsohet.

Paketimi: 20 qese filtri prej 1.5 g

Ruajtja: Të ruhet në temperaturë deri në 25 ºC, në vend të thatë