Immunobalance 60 капсули

Immunobalance 60 капсули
  • Колострум
  • Бетаглукан
  • Селен
  • IgG 40


Содржи имуноглобулин lgG

Карактеристики и намена : Immunobalance капсулите представуваат природен додаток во исхраната со единствена комбинација на природни супстанци кои помагаат за зачувување на здравјето и нормална функција на имунолошкиот систем. Immunobalance капсулите се препорачуваат на секого за подобрување на имунитетот и зачувување на здравјето.Може да се користи и превентивно, особено во сезона на грип и настинки. Се препорачува за деца, постари лица, спортисти, лица со нарушено здравје и ослабен имунитет, лица изложени на физички напори итн.

Колострум представува прво млеко од мајките цицачи кое се појавува од 24 до 48 часа по породувањето. 16 часа по породувањето започнува преминувањето на колострумот во прво млеко, а овој процес завршува 5 дена после породувањето. Колострумот се разликува од подоцнежното “вистинско” млеко по повисока содржина на протеини, а помалку масти. Клучната разлика помеѓу колострумот и млекото од цицачите е во содржината на имуноглобулините, клучните супстанци за имунитетот на луѓето. Колострумот содржи 100 пати повеќе имуноглбулини во споредба со редовното млеко. Колострумот содржи многу важни супстанци за раст и развој на организмот, за одбрана и отпорност од разни штетни материи. Супстанците присутни во колострумот се имуноглобулини, пептиди богати со пролин (PRP), тимозин α и β, трансферин, лактоферин, хемопексин, цитокини, лизозими и нуклеозиди. Содржи и инсулин со сличен фактор за раст (IGF-1 и IGF-2), трансформирајќи епидермални, фибробластни и тромбоцитни фактори за раст. Не треба да се заборават ниту олигосахсариди, Lactobacilus acidophilus, лактопероксидаза, витамини, минерали, есенцијални аминокиселини и масни киселини. Колострумот содржи 87 фактори за раст. Освен фактори за раст во колострумот се наоѓа фактор кој допринесува за продолжување на животот. Факторите за раст ги регенерираат и го убрзуваат нормалниот раст на старите и оштетени мускули, коски,’ рскавици, нервни ткива и кожа. Во случај на гладување, овие фактори помагаат во обезбедување на енергија за нормално функционирање на организмот со топење на масти наместо мускулното ткиво. Колострумот во Immunobalance капсулите е добиен преку специјален облик на сушење на говедскиот колострум кој овозможува во текот на производниот процес да ги зачува сите потребни хранливи материи содржани во колострумот.

Бетаглукан е имуномодулатор кој неколку пати ја зголемува ефикасноста на имунолошкиот систем.

Селен е минерал кој помага во одржување на нормална функција на имунолошкиот систем како и тироидната жлезда, а помага и во заштита на келиите од оксидативниот стрес.

Состав : Активни супстанции : една капсула Immunobalance содржи говедски колострум IgG 40 350 mg, бетаглукан 1,3/1,6 20 mg и селен (од натриум селенит) 15 µg. Други состојки : говедски колострум, магнезиум стеарат, силициев диоксид, бетаглукан, селен (од натриум селенит). Состојки на капсулата : говедски желатин, титаниј оксид.

Дозирање и начин на употреба
1 до 3 капсули на ден со вода или овошен сок.
Да не се пие со топли напитоци.