ХЕДЕРИН сируп 100 ml

ХЕДЕРИН сируп 100 ml

За смирување на кашлица и олеснето искашлување.
Особини и намена : Хедерин сируп содржи суви екстракти од листови од бршлен (Hederae folii extractum siccum) кој содржи 4-5 % тритерпенски сапонини од кои хедеракозид ц и алфа хедерин помагаат при искашлување и релаксација на бронхијалната мускулатура. Листот од бршленот спаѓа во група на рефлексни растителни експекторанси. После контактот со гастричната мукоза, овие експекторанси предизвикуваат рефлексна стимулација на продукција на трахијален мукус. Поради тоа густиот и леплив секрет, кој ја иритираше слузницата предизвикувајќи кашлица се разредува и станува потечен со што се олеснува неговото искашлување. Истовремено со релаксација на бронхијалната мускулатура се смирува кашлицата.

Дозирање и начин на употреба
Возрасни земаат 5 ml до 10 ml сируп (1-2 од приложената лажичка) три пати на ден.
Школските деца и адолесцентите земаат три пати на ден по 5 ml (1 од приложената лажичка).
Мали деца земаат три пати на ден по пола лажичка (2,5 ml).
Доенчиња земаат три пати на ден по пола лажичка (2,5 ml) само по препорака на лекар.
Хедерин растителниот сируп за смирување на кашлица и олеснето искашлување се користи 5-7 дена што зависиод видот и јачината на кашлицата.