Гинко билоба чај 20 x 1 g

Гинко билоба чај 20 x 1 g


Намена : За подобра циркулација, паметење и концентрација.
Делување : Гикнко билобата со своите активни компоненти поволно делува на ѕидовите на крвните садови, умерено го стимулира протокот на крвта и го зголемува снабдувањето на крвта нa сите делови на телото и сите органи вклучително и мозокот. Со тоа се подобрува концентрација и способност за паметење. Гинко билоба или на латински Ginkgo biloba е најстарата билка на Земјата. Поединечни примероци од оваа билка можат да живеат и до 1000 години.
Нејзиниот лист и семе веќе со векови се користат во кинеската медицина, првенствено за лечење од астма, болести на бронхиите и белите дробови, како и за подобрување на периферната и мозочната циркулација на крвта. Листот е лековитиот дел од билката, а се користи за подобрување на меморијата и други мозочни активности, делува антидепресивно, анксиолитички, а корисен е и за лица кои патат од мигрена. Ги олеснува тешкотиите кај астма, алергија, Алцхајмерова болест, како и кај кардиоваскуларните болести. Во крвните садови делува антиагрегациски, односно спречува тромбоза. Го регулира зголемениот и намалениот крвен притисок. Се препорачува да се користи ако имате проблеми со црниот дроб или бубрезите,при разни воспаленија, импотенција, зуење во ушите, слаб слух како резултат на старос, ослабување на видот, вртоглавици и хемороиди. Го стимулира користењето на глукоза, па е корисен и за дијабетичарите.
Состав : 100 гр од пулверизирана растителна мешавина содржи :
Гинко, лист (Ginkgo biloba folium) 30% ; нане, лист (Menthae piperitae folium) 20% ; рузмарин, лист (Rosemarini folium) 10% ; чубрика, зелена (Satureae herba) 30% и сладок корен (Liquiritiae radix) 10%.
Припрема : Филтер врекичктаа прелијте ја со 2 dl зовриена вода и поклопете.
По 5 -10 минути извадете ја филтер врекичката и уживајте во природниот вкус. Засладете по желба.