Colobalance 60 капсули

Colobalance 60 капсули
  • LactoSpore
  • IgG 40
1 милијарда колонии од пробиотска култура

Карактеристики и намена : Colobalance капсулите представуваат природен додаток во исхраната со единствена комбинација на природни супстанци кои помагаат за подобрување на општата здравствена состојба и на имунолошкиот систем како и регулирање на цревната микрофлора, кај стомачни проблеми, пролив, надуеност или запек. Се препорачува на лица со ослабен имунитет, постари лица, спортисти како и на лица кои земаат антибиотици.

Колострум представува прво млеко од мајките цицачи кое се појавува од 24 до 48 часа по породувањето. 16 часа по породувањето колострумот преминува во прво млеко, а овој процес завршува 5 дена после породувањето. Колострумот од подоцнежното “вистинско” млеко содржи повеќе протеини, а помалку масти. Основна разлика помеѓу колострумот и млекото од цицачите е во содржината на имуноглобулините, клучните супстанци за имунитетот на луѓето. Колострумот содржи 100 пати повеќе имуноглбулини во споредба со редовното млеко. Колострумот содржи многу важни супстанци за раст и развој на организмот, за одбрана и отпорност од разни штетни материи. Супстанците присутни во колострумот се имуноглобулини, пептиди богати со пролин (PRP), тимозин α и β, трансферин, лактоферин, хемопексин, цитокини, лизозими и нуклеозиди. Содржи и инсулин со сличен фактор за раст (IGF-1 и IGF-2), трансформирајќи епидермални, фибробластни и тромбоцитни фактори за раст. Не треба да се заборават ниту олигосахсариди, Lactobacilus acidophilus, лактопероксидаза, витамини, минерали, есенцијални аминокиселини и масни киселини. Колострумот содржи 87 фактори за раст. Колострумот освен фактор за раст во себе содржи и фактор кој допринесува за продолжување на животот. Факторите за раст ги регенерираат и го убрзуваат нормалниот раст на старите и оштетени мускули, коски,’ рскавици, нервни ткива и кожа. Во случај на гладување, овие фактори помагаат во обезбедување на енергија за нормално функционирање на организмот со топење на масти наместо на мускулното ткиво. Колострумот го зголемува нивото на IgA во дигестивниот тракт. На тој начин го намалува нивото на воспалителни цитокини и патогени во дигестивниот тракт. Исто така помага во обновување на оштетениот дигестивен тракт со обновување на цревната слузница која вообичаено се обновува на секои 3 дена. Колострумот содржи многу пробиотици кои помагаат за раст и развој на нормална и здрава микрофлора на дигестивниот тракт. Колострумот во Colobalance капсулите е добиен преку специјален облик на сушење на говедскиот колострум кој овозможува во текот на производниот процес да ги сочува сите потребни хранливи материи содржани во колострумот. Colobalance капсулите се дополнително збогатени со пробиотска култура Bacillus coagulans позната под заштитено име "Lactospore".
"Lactospore" помага кај регулација на цревната микрофлора и подобрување на имунолошкиот систем.

Дозирање и начин на употреба
1 до 3 капсули на ден со вода или овошен сок.
Да не се пие со топли напитоци.