Чај бр. 13 – Против Escherichia Coli

Чај бр. 13 – Против Escherichia Coli


Намена : Помага да се ублажат проблемите кои се јавуваат кај инфекции предизвикани од Escherichia coli.
Делување : Escherichia coli е бактерија која е нормален жител на нашита црева. Под одредени услови можат да се размножат и да стигнат до мочниот меур и да предизвикат инфекција. Чајот против E. coli е направен со комбинирање на растенија кои го стимулираат лачењето на урина (диуретик ефект). Со зголемено мокрење бактериите се мијат од уретрата (мочниот канал), се намалува можноста за нивното пристигнување во мочниот меур. Сладкиот корен на чајот му дава пријатен, сладок вкус.

Состав :
Kopriva nadzemen del (Urticae herba) 10g
Увин лист (Uvae ursi folium) 30g
Свила од пченка (Maydis stigma) 10g
Килавица надземен дел (Herniariae herba) 10g
Корен од зајачки трн (Ononidis radix) 15g
Корен од магданос (Petroselini radix) 15g
Сладок корен (Liquiritiae radix) 10g

Начин на употреба
1 голема лажица од чајната мешавина (15g) да се прелие со околу 200 ml зовриена вода, да одстои околу 30 мин, а потоа да се процеди.
Чајниот напиток се пие 3-4 пати на ден, незасладен.